Interviu cu Ela Craciun

Un om integru, care îşi face meseria de jurnalist cu multă pasiune şi care se află printre oamenii care încă mai fac presă cu adevărat, aşa poate fi descrisă în doar câteva cuvinte cea pe care o privim şi o ascultăm în fiecare weekend prezentând ştirile la Antena 3. Despre cariera sa în televiziune şi nu numai vorbim în continuare cu Ela Crăciun.

Imagine

Ilona Andrei: Către ce profesie ai pornit în viaţă şi cum ai ajuns aici?

Ela Crăciun: Am absolvit “Facultatea de Comerţ si Turism” din cadrul Academiei de Studii Economice şi am făcut masterul în “Dreptul afacerilor”. Deşi mi-am început cariera cu un business personal, am ajuns într-un final să lucrez în televiziune. Simţeam că-mi doresc să fac altceva şi aşa am început pregătirea pentru o nouă meserie. Primii care mi-au acodat încrederea lor au fost cei de la The Monney Chanel şi mai apoi, Antena3.

I.A.: Cum au reacţionat părinţii tăi la aflarea veştii că vrei să urmezi drumul jurnalismului?

E.C.: Am fost un copil cu multă iniţiativă, cu mult curaj, un copil în care părinţii mei au avut deplină încredere. Nu i-am surprins deloc când am luat această hotărâre, mai ales că nu mai eram copil, ba mai mult, aveam eu un copil şi ei nu au făcut altceva decât să mă susţină. În orice situatie mi-au dat libertatea de a alege eu pentru mine şi pentru asta le mulţumesc.

I.A.: În ultimul timp, tot mai mulţi oameni denigrează presa, iar de multe ori le este justificată alegerea. Cu toate acestea, cum reuşeşti să mai crezi încă în profesia ta?

E.C.:  Vorbim de dreptul la “liberă exprimare”, vorbim de “libertatea presei”, de “dreptul la opinii” ; si pentru acest motiv nu aş spune “denigrare”. Presa a avut şi va avea întotdeauna un rol foarte important în dezvoltarea şi educarea societăţii, atunci când vorbim despre presa adevărată şi nu despre cea scandal (deşi şi aceasta are scopul ei).

I.A.: În fiecare weekend, o mulţime de persoane te urmăresc prezentând ştirile la Antena 3. Notorietatea de care dispui îţi oferă beneficii sau te încurcă?

E.C.: Imaginea poate cel mai dificil de realizat este cea a naturaleţei, cerînd profesionalism, sensibilitate şi înţelepciune pentru a menţine vii curiozitatea şi ulterior respectul telespectatorilor. Ca orice profesie, are şi părţi bune şi părţi rele. Eu încerc ca de fiecare dată să văd părţile bune, să văd partea frumoasă a lucrurilor şi să construiesc frumos.

I.A.: Nu de puţin timp ţi-ai lansat şi un blog pe care împărtăşeşti cu oamenii atât informaţii utile de zi cu zi, cât şi interviuri cu diferite persoane. Cum ţi-a venit ideea şi cum a fost privită de către cititori?

E.C.: În primul rând, am primit blogul cadou de ziua mea, de la vărul meu. Ştia că îmi doresc să scriu, să-mi fac meseria şi acasă. Mi-am dorit pe tot parcursul de când sunt mămică să fie un loc de unde să pot lua informaţii, să fie un loc sigur şi de aici a venit ideea. Am scris şi am făcut ce ştiu eu mai bine: să fiu jurnalist, să mă duc să vorbesc cu oamenii, să aflu o informaţie pe care să o transmit mai departe de la specialist către cititor. Materialele sunt documentate si se bazează pe informatii serioase de la specialisti, iar eu îi provoc să răspundă la întrebări pe care ni le punem fiecare dintre noi. M-am bucurat tare mult când am văzut cum a fost primit blogul si reactia cititorilor. Am un număr foarte mare de vizualizări, am depăşit 120.000, deşi blogul are foarte puţine luni de când se află în online, dar sunt oameni care mă citesc, care îmi trimit mesaje, care mă felicită şi care apreciază ceea ce fac şi atunci mă bucur, iar în momentul în care ai satisfacţia că eşti plăcut, că eşti admirat, că ceea ce scrii tu ajunge şi foloseşte altora, faci munca cu drag.

I.A.: Dintre toate persoanele pe care le-ai intervievat, cine te-a impresionat?

E.C.: Am avut onoarea şi bucuria să am invitaţi pe blogul meu oameni  cu o personalitate  si un palmares copleşitor, persoane de succes, care pot fi un model în viaţă pentru fiecare dintre noi. Anastasia Soare este o persoană extrem de modestă şi nu credeam că cineva de talia ei, care a ajuns printre cei mai apreciati profesionisti de la Hollywood, să fie o atât de modestă. În ceea ce o priveşte pe Andreea Răducanu, primul lucru care mi-a venit în minte când am văzut-o a fost:” Ce firavă şi plăpândă este.” Monica Petrică este extrem de frumoasă şi de delicată. Răzvan Maziliu este foarte sociabil şi foarte prietenos, ne-am înţeles din priviri . Si lista poate continua…

I.A.: Te-ai gândit vreodată să renunţi la televiziune pentru presa scrisă?

E.C.: Deocamdată nu m-am gândit ce voi face peste câţiva ani sau cum o să fie viaţa mea. Sunt mulţumită de cum sunt acum şi cred că merg foarte bine una cu cealaltă, le pot alătura în perioada acesta. În momentul în care apari la televizor ai un microb, aşa se spune. E un microb de care nu poţi să mai scapi şi nu cred că aş renunţa la televiziune, cel puţin în următorii ani. Cât despre presa scrisă, am blogul şi pot spune că lucrurile s-au aşezat foarte bine.

I.A.: În opinia ta, ce deosebeşte un jurnalist bun de ceilalţi?

E.C.: Integritatea, seriozitatea, pasiunea şi munca. Cred că, de fapt, ţine şi de noroc. Trebuie să ai şi noroc.

I.A.: De ce consideri că are nevoie un om pentru a avea succes în această carieră?

E.C.:  Cred că trebuie să fie omul potrivit la locul potrivit şi apoi să demonstreze că este u n adevărat profesionist. Munceşti foarte mult în domeniul acesta. Nu este un domeniu uşor, chiar dacă din exterior nu se vede. Un jurnalist bun trebuie să fie în primul rând foarte documentat, să nu-i lipsească nicio informatie. Să fie creativ,  perseverent, încăpăţânat şi  mereu “acolo”.

I.A.: Cum vezi viitorul jurnalismului de calitate?

E.C.: Ţine de fiecare om în parte şi de ce vrea el să transmită. Tabloidul se cere, ştim asta. De asemenea, ne uităm cu toţii la emisiunile de divertisment. Calitate înseamnă să fii serios,  în orice punct. Înseamnă să fii primul care are informaţia corectă, înseamnă să transimţi informatia curată, documentată.

Imagine

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s